fbpx

Bezmaksas piegāde pirkumiem virs 40 EUR uz Omniva pakomātiem, DPD Pickup punktiem vai Pastu visā Latvijā!

×

Taukskābes & omegas

Omega, linsēklu eļļa, naktssveces eļļa nav sliktās taukskābes. Neaizvietojamajām taukskābēm ir būtiska loma cilvēka organismā. Sirds, locītavu, saišu un skirmšļu veselībai, taukskābes atbalsta barības vielu uzsūkšanos.

Linsēklu eļļa tiek izmantota arī kā spēcīgs antioksidants. Linsēklu eļļu varētu saukt kā zivju eļļas aizstājēju tiem, kas neēd zivi,s vai ir veģetārieši, jo tajā arī ir Omega 3-6-9 taukskābes. Taču Omega 3 saturs linsēklu eļļā ir divas reizes lielāks, nekā zivju eļļā. Tāpat arī šī eļļa ir bagāta ar vitamīniem B1, B2, E, selēnu, hromu un silīciju. Linu sēklu eļļa ātri vien spēj kļūt par vērtību aktīviem cilvēkiem vai arī tiem, kas zina, kā rūpēties par savu veselību. Protams, lieliskākais linsēklu eļļas bonuss ir tas, ka tā sadedzina taukus, respektīvi, samazina svaru un tieši ietekmē vielmaiņu un psiholoģiskos procesus!

Vitamīns K2 organismā piedalās kaulu mineralizācijā, kas palīdz uzturēt kaulu veselību, kā arī veicina normālu asinsreci. Toties vitamīns D3 stiprina kaulus, zobus, novērš muskuļu sāpes, nogurumu, enerģijas trūkumu u.c. Šos abus vitamīnus ir iespējams iegādāties kopā ar Omega 3, un uzņemt, lai uzlabotu organisma veselību

Zivju eļļa  – tautā vairāk pazīstama eļļa, jo to var lietot jebkurš. Varētu pat teikt, ka tas ir spēcīgākais uztura bagātinātājs, jo tam ir vairākas iedarbības spējas. Zivju eļļā esošās Omega 3 neaizstājamās taukskābes organismā dabīgi neveidojas, tāpēc to ir nepieciešams uzņemt ar zivīm, u.c. produktiem vai arī ar uztura bagātinātājiem, jo tas ir nepieciešams normālai un pilnvērtīgai organisma attīstībai, augšanai un darbībai. Zivju eļļa uzlabo ne tikai sirds un asinsvadu veselību, bet arī uzlabo vispārējo veselības stāvokli un pašsajūtu, sekmē kaulu un locītavu veselību, veicina smadzeņu darbību, regulē holesterīna līmeni asinīs utt.

Pastāv trīs galvenie Omega-3 veidi: eikozapentaēnskābe (EPA), dokozaheksaēnskābe (DHA) un Alfa-linolēnskābe (ALA). EPA un DHA atrodamas treknās zivīs, piemēram, lašos, siļķēs, sardīnēs, forelēs un makrelēs. Tās bieži arī tiek sauktas par zivju eļļu. Alfa-linolēnskābe atrodama augu pārtikas produktos, piemēram, augu eļļās, linsēklās un riekstos.

Visas Omega-3 taukskābes ir veselīgi un cilvēka organismam nepieciešami tauki, kas rūpējas par normālu sirds un locītavu veselību, kā arī pozitīvi ietekmē grūtniecības procesu. Omega-3 taukskābes ir svarīgas Tavam organismam, jo tās stiprina imūnsistēmu, veicina smadzeņu darbību, kā arī ir lielisks enerģijas avots. Omega-3 taukskābes palīdz uzlabot sirds veselību dažādos veidos: samazina triglicerīdus (tauku veidu) asinīs; samazina neregulāras sirdsdarbības (aritmijas) attīstības risku; palīdz pazemināt asinsspiedienu. Omega-3 taukskābju nepieciešamo devu iespējams uzņemt ar pārtikas palīdzību, piemēram, divas vai trīs reizes nedēļā iekļaujot maltītē treknas zivis. Tomēr tiem, kuri neuzņem tās pietiekamā daudzumā ar uztura palīdzību, jāapsver nepieciešamība izmantot Omega-3 uztura bagātinātājus. Omega-3 taukskābes samazina locītavu stīvumu, hroniskas locītavu sāpes, jutīgo locītavu skaitu un pietūkumu locītavās. Tās arī var palīdzēt mazināt dažādu artrītu veidu simptomus, piemēram – sāpes, pietūkumu un apsārtumu. Mazuļa veselība ir atkarīga no mātes uztura gan grūtniecības laikā, gan pēc tās. Atceries, ka bērna organisms pats nevar saražot DHA, tāpēc to var uzņemt tikai ar mātes uzturu. Tā kā mātes DHA rezerves grūtniecības laikā samazinās, kad tā pāriet uz bērna organismu, topošajai māmiņai ieteicams papildus uzņemt Omega-3. Nepieciešamo devu vari noskaidrot, sazinoties ar savu ārstu! Zināms, ka depresijas risks mēdz būt zemāks to cilvēku vidū, kuri uzturā iekļauj vairāk zivju ēdienus. Šī iemesla dēļ zinātnieki ir pētījuši, vai zivju eļļas var novērst un/vai ārstēt depresiju un citus garastāvokļa traucējumus. Tiek uzskatīts, ka divām Omega-3 taukskābēm – eikozapentaēnskābei (EPA) un dokozaheksaēnskābei (DHA) ir vislielākais potenciāls palīdzēt cilvēkiem ar garastāvokļa traucējumiem un mazināt tā svārstības.

Omega-6 taukskābes nepieciešamas normālai iekaisuma reakcijas norisei, asiņu recēšanai, jaunu šūnu veidošanai, asinsvadu sašaurināšanai, tās vairo insulīna veidošanos. Visas tās ir organismam vajadzīgas reakcijas, bet dažādu apstākļu sakritības gadījumā pārmērīgi šo taukskābju veicinātie procesi var būt kaitīgi. Piemēram iekaisuma reakcijas var veicināt aterosklerozi, palielināta asiņu recēšana – trombu veidošanos, jaunu šūnu rašanos – audzējus, pārmērīga asinsvadu sašaurināšanās – audu atmiršanu, nekrozi, pavairota insulīna veidošanās – cukurslimību. Tāpēc organismam nepieciešamie dažādie polinepiesātinātie tauki ir jāvērtē pēc to omega-6 un omega-3 taukskābju tauku daudzuma. Viena no svarīgākajām omega-6 taukskābēm tiek minēta gamma linolskābe, kurai piemīt pretiekaisuma aktivitāte. Parasti organisms pats sintezē tam nepieciešamo taukskābes daudzumu no linolskābes, kas plaši atrodas pārtikas produktos. Taču novecošanās process, ar piesātinātajiem taukiem bagāta diēta u.c. faktori negatīvi ietekmē gamma linolskābes sintēzi, tādējādi radot tās deficītu. Pati gamma linolskābe pārtikas produktos ir maz sastopama, un galvenie tās avoti ir upeņu sēkliņu, gurķeņu, naktssveces un linsēklu eļļas. Omega-6 taukskābes ietekmē sirds un asinsvadu veselību, veicina imunitāti, piedalās organisma vielmaiņas procesos, uzlabo ādas stāvokli (atopiskā dermatīta, psoriāzes, ekzēmas gadījumā), labvēlīgi ietekmē locītavu veselību, palīdz uzturēt normālu ķermeņa svaru, nepieciešamas normālai smadzeņu darbībai, matu un nagu augšanai u.c.

Krilla eļļu iegūst no maziem, garnelēm līdzīgiem vēžveidīgajiem, kas dzīvo pasaules aukstāko okeānu dzīlēs. Krila eļļa tiek piedāvāta kā augstākās klases produkts ar atbilstošām dziednieciskajām īpašībām. Tāpat kā zivju eļļa, arī tā satur vērtīgās Omega 3 taukskābes, eikozānpentaēnskābi (EPA) un dokozoheksaēnskābi (DHA). Tās ir labi pazīstamas, pateicoties to labvēlīgajai ietekmei uz sirds un smadzeņu darbību, tomēr tiek uzskatīts, ka no krila eļļas organisms šīs taukskābes uzņem labāk. Krila eļļa satur arī dabiskus antioksidantus, kas stimulē imunitāti, un tieši to krila eļļas atbalstītāji uzskata par lielu priekšrocību. Kā citi šī produkta plusi tiek minēti krila eļļas ekoloģiskums un patīkamā garša – tai nepiemīt zivju eļļai raksturīgā pēcgarša. Krilla eļļa labāk uzsūcas cilvēka organismā un ātrāk sasniedz attiecīgos orgānus. Līdz šim veiktie pētījumi šo apgalvojumu apstiprina. Krila eļļa satur daudz dabisku antioksidantu, piemēram, A un E vitamīnu, kā arī karotinoīdu astaksantīnu. Krilla eļļa palīdz samazināt holesterīna līmeni asinis un piemīt pretiekaisuma īpašibas.

Piesakies jaunumu saņemšanai
Loading

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītiet sīkdatņu lietošanai www.fitfactory.lv. Uzzināt vairāk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close